/ / Recepty / Vepřové maso / Vepřová pečeně se zelím a bramborovým knedlíkem
Na vepřovou pečeni se zelím a bramborovým knedlíkem potřebujete: 1 kg vepřové pečeně, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 1 kyselejší jablko, 2 lžíce sádla, celý kmín, silný vývar. Zelí: kysané zelí, celý kmín, sůl, cukr, 1 cibule, sádlo, 1 lžíce polohrubé mouky. Bramborové knedlíky: 1 kg brambor, sůl, 2 vejce, 1 lžíce mléka, 400g hrubé mouky, 3 lžíce hrubé dětské krupičky.
Vepřovou pečeni osolte, potřete lehce mletým pepřem, mletým nebo drceným kmínem, rozetřeným česnekem, a dejte do nádoby s víkem a nechte uležet do druhého dne v lednici. Oloupanou cibuli nakrájejte na půlkolečka, jablka na plátky a dejte do pekáče, kde jste rozpustili sádlo a nechali zpěnit celý kmín. Potom přidejte vepřovou pečeni, přikryjte a dejte péci do trouby. Pečte přibližně 3/4 hodiny přikryté, potom odkryjte a nechte zrůžovět napřed na jedné straně a potom na druhé. Před posledním otočením přidejte do výpeku vývar. Mezitím, co se bude péct maso, připravte kysané zelí, které sceďte, propláchněte, pokrájejte a dejte vařit s trochou kmínu a soli. Když bude zelí hotové, oslaďte je podle chuti a zahustěte cibulovou jíškou. Jíšku připravte tak, že dejte na pánev sádlo a cibuli rozkrájenou najemno. Smažte, až začne růžovět a potom přidejte polohrubou mouku a nechte chvíli zpěnit. Potom zamíchejte do vařeného zelí. Podle chuti můžete přisladit. Brambory, den předem vařené ve slupce, oloupejte, nastrouhejte na hrubém okurkovém struhadle, v míse je osolte a smíchejte s vejci rozšlehanými ve lžíci mléka. Brambory přendejte na vál posypaný moukou a postupně do nich zadělávejte mouku s krupicí, až se těsto nebude lepit. Z těsta vytvarujte šišky a vařte je v osolené vodě přibližně 20 minut. Podávejte společně - plátek masa, knedlíky a zelí - přelité šťávou z výpeku.