/ / Recepty / Mořské plody
Mořské plody, někdy nazývané také dary moře, jsou potraviny získávané z mořských živočichů. Paří k nim ryby, měkýši, korýši a ostrokožci. V Evropě se kromě ryb nejčastěji konzumují hlavonožci, mlži a korýši. Z hlavonožců jsou to kalamáry, které se smaží nebo dusí. Jsou tuhé, stejně jako chobotnice. Z mlžů se nejčastěji připravují za syrova ústřice a slávky, které se vaří a dusí. Jemné a delikátní maso mají korýši. Jedná se o krevety, kraby, humry, langusty, garnáty a další. Mlži a ostrokožci se připravují v přímořských oblastech. Mořské plody obsahují vitamíny A, B, D a E. Mají vysoký obsah jódu a selenu. Jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Mají pozitivní vliv na léčbu srdečně cévních onemocnění.
... a jejich vliv na zdraví |
Obsahují dlouhořetězcové omega-3 nenasycené mastné kyseliny EPA a DHA. |
Působí příznivě na oběhový systém. |
Snižují hladinu cholesterolu. |
Chrání před krevními sraženinami - infarktem, mrtvicí, trombózou. |
Rybí maso zlepšuje schopnost se učit u dětí i dospělých. |
Ryby obsahují fosfor, hořčík, selen a jód. |
Pokud se ryby jedí celé, tak obsahují i velké množství vápníku. |
... další recepty z mořských plodů |
... další rybí kuchařky |