/ / Recepty / Moučníky, zákusky a dezerty / Velikonoční beránek 6
Na velikonočního beránka potřebujete: 230g cukru krupice, 500g polohrubé mouky, 80g másla, 100g mandlí, kůra z 1 citrónu, sůl, 42g droždí, 250 ml mléka, 100g kondenzovaného mléka, 2 sáčky zelené želatiny.
Jednu mandli dejte bokem a zbytek nadrobno nasekejte. Želatinu připravte podle návodu se 150g cukru. V misce ji nechte ztuhnout a potom ji nakrájejte na kostečky. Do misky dejte mouku, máslo, zbytek cukru, mandle, nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli. V trošce vlažného mléka rozpusťte droždí a spolu se zbytkem mléka zamíchejte do mouky. Vypracujte hladké těsto a dejte ho na půl hodiny do tepla vykynout. Prohnětejte, 2/3 těsta vyválejte na tloušťku necelých dvou centimetrů a vykrojte beránka. Dejte ho na plech vyložený pečícím papírem. Z odkrojků udělejte čtyři válečky a z nich vytvarujte nohy. Kondenzovaným mlékem je přilepte k tělu. Ze zbytku udělejte půl centimetru tlusté a šest centimetrů dlouhé válečky, stočte je a kondenzovaným mlékem přilepte na tělo. Místo oka vložte odloženou mandli. Potřete mlékem a nechte 20 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 25 minut. Po vychladnutí jej umístěte beránka na misku s želatinou.